Een kind met een poepprobleem

In de praktijk zie ik regelmatig vaders en/of moeders met hun kind. En vaak komt dan het onderwerp ‘poepen’ als een aandachtspunt naar voren in het gesprek. Het ene kind poept erg weinig, bijvoorbeeld maar één keer per week, het andere kind heeft juist veel last van het niet op kunnen houden en/of dunne poep waar geen controle over is.

En weer een andere mogelijkheid is een kind dat laat zindelijk is voor de ontlasting en daardoor een probleem heeft als het naar de basisschool gaat. Mogelijk herken je als ouder wel iets in het verhaal, maar is het bij jouw kind toch net weer even anders.

Hoe is het zo gekomen?

Samen met de ouder(s) en het kind ga ik op zoek naar hoe het probleem is ontstaan. Wat is de oorzaak? We hebben het er bijvoorbeeld over of er mogelijk iets is gebeurd waarna het kind dit soort klachten kreeg, of hoe het kind het beleeft om te poepen, of dat het eigenlijk altijd al een moeizaam gebeuren was. Is de ontlasting hard, is het zacht, doet het pijn, heeft het kind angst?

Zijn er voedingsmiddelen die van invloed lijken te zijn, is er op medisch gebied iets aan de hand? Of is een kind gewoon iets langzamer in het zindelijk worden op dit gebied? Is een kind al eens ernstig ziek geweest, of heeft het last gehad van de vaccinaties die jonge kinderen krijgen? Speelt er iets in de directe omgeving van het kind waar het moeite mee heeft?

Met maatwerk los je het op!

Allemaal vragen die mij helpen om de puzzel te ontwarren en te ontdekken hoe ik een kind het best kan helpen. Want een kind dat een zuiver lichamelijk probleem heeft, heeft natuurlijk een andere benadering en een andere behandeling nodig dan een kind dat in stilte tobt met een emotioneel of geestelijk probleem.

Maar gelukkig is er uiteindelijk voor vrijwel ieder kind met een klacht op dit gebied een passende oplossing in de klassieke homeopathie! En kan een kind zonder dat er veel nadruk op ligt herstellen.