Een open been of een ulcus cruris is een zweer of een open plek aan het onderbeen.

Hoe kan dit ontstaan?

Als er een probleem is in de bloedsomloop naar het onderbeen toe (een probleem in de slagaders) of in de afvoer van het bloed uit het been (de aders) worden de weefsels in het been onvoldoende van voeding en zuurstof voorzien. Meestal ontstaat een open been door een langdurig probleem in de bloedafvoer.

De oorzaak is dan het onvoldoende functioneren van de aderen; dit heet een chronische veneuze insufficiƫntie. Als het bloed niet goed afgevoerd wordt uit de onderbenen ontstaat er een stilstand van het bloed; dit geeft stuwing. Er ontstaat een verkleuring van de tenen en mogelijk de voet van donkerrood naar blauw naar paars tot soms zelfs zwart; gevoelloosheid kan optreden.

Soms gaat de huid op het onderbeen jeuken en schilferen en verkleurt bruin. Dan ontstaat op de onderbenen een zweer of een open plek die zwart kan verkleuren en vocht kan afscheiden. Voor de genezing van deze wonden is het belangrijk dat de bloedsomloop in de onderbenen en de voeten hersteld wordt. Het weefsel wordt dan weer van voedingsstoffen en zuurstof voorzien en kan zo genezen.

Wat kan een Klassiek Homeopaat hieraan doen?

In de Klassieke Homeopathie zijn er een aantal mogelijkheden om de bloedvoorziening te stimuleren en genezing te bevorderen. Door zorgvuldig te onderzoeken hoe het is ontstaan, hoe het eruit ziet, waar mensen precies last van hebben en wat zij kunnen doen om hun klachten meer of minder draaglijk te maken kan een Klassiek Homeopaat het juiste middel vinden voor de genezing van het been.

In het begin van de behandeling ervaren mensen soms kortdurend pijn in de voet doordat de doorbloeding toeneemt en de zenuwen in de voet weer gevoed worden. In de eerste weken verandert ook de kleur van de voet geleidelijk aan weer naar roze en wordt hij weer warm. Vervolgens wordt de wond minder diep of groeit vanaf de wondranden langzaam dicht.

Kan homeopathie herhaling voorkomen?

Als de wonden genezen zijn kan met behulp van Klassieke Homeopathie de doorbloeding van de benen blijvend verbeterd worden. Zo wordt ernaar gestreefd dat herhaling wordt voorkomen.