Griep en griepvaccinatie

Griep is een virusinfectie, veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een veel voorkomende infectieziekte die lastig, maar niet ernstig is voor mensen met een gezond afweersysteem.

Er zijn ongeveer 200 verschillende varianten van dit virus bekend. Mensen die griep krijgen hebben last van verschillende symptomen. Welke klachten dat precies zijn is afhankelijk van de variant van het virus. Koorts is echter altijd een symptoom van de griep. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam. Bij verhoging van de lichaamstemperatuur kan het virus niet overleven. Behalve een vervelend symptoom is koorts dus een belangrijke factor in uw herstelproces!

Door rust te nemen, voldoende te slapen en veel te drinken ondersteunt u het afweersysteem en kan dit het virus overwinnen.

De griepvaccinatie

Bij velen is de uitnodiging voor de griepvaccinatie in de bus gevallen. Vaccinatie is een keus, geen verplichting. Voor mensen met een medische indicatie is deze vaccinatie kosteloos. Er zijn veel medische indicaties voor de griepvaccinatie. Eén daarvan is bijvoorbeeld leeftijd, 60 jaar of ouder.

Elk jaar in het eerste kwartaal wordt een nieuw vaccin gemaakt. Hierin worden drie stammen van het griepvirus opgenomen waarvan men op dat moment verwacht dat één hiervan zich in het volgende najaar en winter in ons land zal verspreiden. De vraag is elk jaar opnieuw of dit klopt.

Dit jaar worden de vaccins Influvac 2016 en Vaccigrip 2016 gebruikt. In deze vaccins worden naast verzwakt griepvirus ook andere stoffen verwerkt. Deze kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen. U kunt hierbij denken aan Formaldehyde, Polysorbaat 80, kippeneiwit en sporen van antibiotica.

Voor registratie van medicijnen is altijd farmacokinetisch onderzoek vereist. Voor het registreren van vaccinaties is dit echter niet het geval; en gebeurt dit onderzoek ook niet. Het onderzoek voor vaccinaties bestaat uit een open, ongecontroleerd onderzoek op basis van een vragenlijst.

Er bestaat geen bewijs voor de effectiviteit van het griepvaccin. In 2014 schreef de Gezondheidsraad zelfs: “er is maar matig bewijs voor de effectiviteit van de Griepprik, nader onderzoek is geboden”.

Griep en homeopathie

Op geleide van de symptomen van de griep kan een passend homeopathisch middel genomen worden. Dit middel zal uw afweer ondersteunen en leiden tot een snel herstel van griep.