Het ontstaan

Samuel Hahnemann (1755-1843) de grondlegger van de Klassieke Homeopathie was in zijn leven arts en apotheker voordat hij de homeopathie ontdekte. Een wetenschapper! En een nauwkeurig wetenschapper die ook nog eens vijf buitenlandse talen vloeiend sprak.

Een intelligent man, die door steeds weer zijn gedachten te scherpen, te onderzoeken en te beproeven, een schat aan informatie aan ons heeft nagelaten. Veel mensen werden in de jaren dat hij als arts praktiseerde zieker en slechts weinigen werden beter. Hij besloot uit onvrede hierover daarom in 1784 zijn eigen praktijk als arts te sluiten en de kost te verdienen met het vertalen van artikelen en met schrijven.

In deze periode mocht hij een boek vertalen waarin werd geschreven dat de bast van de Kininebomen in Peru een effectief middel bleek te zijn tegen malaria. De bast van de kinineboom bleek bij inname krampen in het lichaam te veroorzaken. Hahnemann kreeg toen het idee om een geneesmiddelproef bij zichzelf te doen met de kininebast. Nadat hij de kininebast had ingenomen werd hij verward en ging hallucineren.

De symptomen van geestelijke verwarring en krampen in het lichaam waren een aantal van dezelfde klachten als bij malaria. Hij constateerde dat deze symptomen op zouden komen bij elk gezond individu dat de kininebast zou innemen. Bij toeval kwam Hahnemann in contact met malariapatiënten. Na inname van kininebast bleken zij te genezen van deze doorgaans zeer ernstige en dodelijke ziekte. Hiermee kwam Hahnemann tot het formuleren van zijn grondthese.

‘Datgene wat een set van symptomen kan produceren in een gezond individu, kan een ziek persoon die de dezelfde symptomen heeft, genezen.’

Het gelijkende geneest het gelijke

Deze grondthese zou later bekend worden als ‘similia similibus curentur’ oftewel, ‘het gelijkende geneest het gelijke’. Het toedienen van kininebast bleek te werken als geneesmiddel tegen malaria. Dit kwam doordat het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer werd geactiveerd door de toediening van de kininebast.

De pure bast had echter als medicijn ook diverse vergiftigingsverschijnselen. Daarom bedacht Hahnemann dat het middel door systematisch verdunnen en schudden mogelijk beter zou kunnen werken als medicijn. Dit proces noemde hij ‘potentiëren’.

Dit bleek de sleutel te zijn tot het succes. In grote en hoge mate verdunde stoffen bleken juist een effectieve, geneeskrachtige werking uit te oefenen op het menselijk lichaam. Een die het organisme snel, krachtig en haast onopgemerkt genas. En zo heeft Hahnemann de homeopathie ontdekt (in oud Grieks: homoios=gelijksoortig, pathos=lijden of ziekte).

Hahnemann boekte al snel veel succes met zijn methode; hij deed in de loop van de jaren 1790-1820 onnoemelijk veel ontdekkingen op het gebied van de homeopathie en verwierf daarmee zowel vele tegenstanders als volgers. Samuel Hahnemann, de stichter van de tweede belangrijkste geneeskunde wereldwijd, overleed in 1843 op 88 jarige leeftijd in Parijs.