‘Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als het moet’

Met deze slogan is het RIVM een campagne gestart om antibioticagebruik af te remmen om zo resistentie van bacteriën tegen antibiotica te voorkomen.

  • Antibiotica zijn alleen werkzaam bij infecties die door bacteriën zijn veroorzaakt.
  • Is een virus, schimmel of parasiet de reden van de infectie dan werken antibiotica dus niet.
  • Het is dus echt niet altijd nodig om bij een infectie antibiotica te gebruiken.
  • Veelvuldig antibioticagebruik heeft namelijk een groot nadeel: antibioticaresistentie!
  • Een tweede nog groter nadeel is de afname van de eigen algemene gezondheid door het doden van gezonde bacteriën.

Meestal kan je lichaam het zelf overwinnen

Meestal kan je lichaam de infectie zelf overwinnen. Wanneer dit niet het geval is, zal de huisarts antibiotica voorschrijven. Mocht het niet lukken om de infectie zelf te overwinnen dan zal een klassiek homeopaat je naar de huisarts sturen.
Je kunt hierbij denken aan ernstige en risicovolle bacteriële infecties zoals longontsteking, hersenvliesontsteking, infecties van het bot of de nieren en bloedvergiftiging.

De RIVM campagne past binnen de homeopathische filosofie

De campagne, gevoerd door het RIVM, past binnen de filosofie van de homeopathie: infecties door virussen en veel bacteriën kunnen makkelijker door een goede weerstand worden overwonnen. En dus is het zinniger om je weerstand te verhogen met behulp van klassieke homeopathie dan naar de antibiotica te grijpen. Homeopathische middelen helpen namelijk om het zelf genezend vermogen te activeren en de afweer sterker maken.

Homeopathie helpt ook tijdens of na antibioticagebruik

En mocht er toch sprake zijn van antibiotica gebruik met eventuele nadelige gevolgen voor de gezondheid dan kan homeopathie je hier snel overheen helpen.

Indien gewenst kan zelfs tijdens antibioticagebruik al een homeopathische behandeling worden ingezet ter voorkoming van complicaties door het antibioticum.