Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt doorgaans opgelopen door de beet van een teek die besmet is met de Borrelia bacterie. De kans dat een teek hiermee besmet is varieert; grofweg 5-30% van alle teken is drager van deze bacterie. Er zijn ook aanwijzingen dat een zwangere vrouw de Borrelia-bacterie kan overdragen op het ongeboren kind en dat het kind hierdoor de ziekte van Lyme kan krijgen.

Hoe herken je een infectie?

Bij een infectie met de Lyme-bacterie Borrelia  kan een rode ringvormige plek ontstaan. Er is eerst een rode plek zichtbaar, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. Niet bij iedereen die besmet is ontstaat echter deze rode ring!

Vroege symptomen van de ziekte van Lyme zijn griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen uitblijven.

Later kunnen andere symptomen ontstaan. Zoals o.a. klachten van zenuwstelsel/hersenen, huid, spieren en gewrichten, hart, ogen en psychiatrische klachten. Er is dan sprake van een chronische vorm van de ziekte. Dit komt ook voor als de aandoening behandeld is geweest met antibiotica!

Kan homeopathie hier iets aan doen?

Mensen komen vaak met diverse klachten bij de klassiek homeopaat. Niet altijd is bekend dat het de ziekte van Lyme betreft. Het beeld van de klachten is divers en kan op veel verschillende aandoeningen duiden. Als duidelijk wordt dat iemand de ziekte van Lyme heeft (gehad) kan met behulp van homeopathie de oorzaak van de klachten worden aangepakt.

De Borrelia bacterie wordt onschadelijk gemaakt en het herstelproces van de zieke kan beginnen. Door de schadelijke bacterie te ontkrachten is uiteindelijk volledig herstel mogelijk!

Hoe verwijder je een teek?

Teken klimmen in grassen en struiken en wachten tot een gastheer langs komt. Een teek blijft gewoonlijk lager dan een meter boven de grond en kan niet springen of vliegen. De teek zuigt bloed van de gastheer met een speciale steeksnuit.

Het verwijderen van een teek kan het beste worden gedaan met een pincet met dunne uiteinden, of met een speciale tekenverwijderaar. De teek moet zo dicht mogelijk op de huid worden vastgepakt bij de kop van de teek. Pak de teek vanaf de zijkant beet, zoals op de afbeeldingen is te zien. Trek de teek voorzichtig recht uit de huid.

Stap 1: teek beetpakken met pincet

Stap 1: teek beetpakken met pincet

 Stap 2: teek uit de huid trekken

teek uit de huid trekken